Home

Geboren Limburger naar de Betuwe

Geboren Limburger naar de Betuwe

HUISSEN – Dave Christiani uit Huissen werd op 1 mei Europees kampioen bandstoten. Zijn zege draagt hij op aan vriendin Daisy, die een moeilijke tijd achter de rug heeft. Een mooie medaille en bloemen van burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard. Topbiljarter Dave Christiani (39) uit Huissen won eerder deze maand zijn zesde Europese titel, maar nooit eerder ontving hij een burgemeester op de koffie. Uitgebreid gevierd heeft de geboren Limburger de zege nog niet. Dat komt nog. De afgelopen dagen was hij geveld door de griep. ,,Ik had er tijdens het EK al veel last van. Ik heb de finale op routine en twee Ibuprofen gewonnen.”

Hoe komt een Limburger in de Betuwe terecht? Dat komt door een hondje.

Pardon? Ja. Dat verhaal geloof je nooit.

Nou, vertel eens. Op Marktplaats zag ik een hondje te koop staan in Bemmel, een Shih tzu. Ik zag direct dat het om mijn oude hondje ging, Pollo. Ik herkende hem aan een scheel oog. Ooit had ik hem gekocht met mijn toenmalige vriendin, die het hondje hield toen we uit elkaar gingen. Blijkbaar had ze hem verkocht aan iemand uit Bemmel, die hem wegdeed vanwege een veranderende privé-situatie. Ik heb de hond in een opwelling teruggekocht en er ontstond een mailcontact met de dochter van de Bemmelse verkoper, Daisy Ahoud. Zij had een hondje dat altijd zo fijn met mijn hondje had gespeeld. Ze wilde Pollo nog eens terugzien en we maakten een afspraak. We kregen verkering en besloten samen te gaan wonen in Huissen.

Bizar. Dat verzin je niet. Nee, dat kan geen toeval zijn. We kozen voor Huissen omdat Daisy daar werkt en ik centraler wilde wonen. Ik was overigens al weg uit Limburg en woonde in Druten. En binnenkort verhuizen we naar Bemmel. We wonen in een groot appartement aan de dijk in Huissen en kunnen af met minder ruimte. Het grote voordeel is dat ons nieuwe appartement goedkoper is.

En hondje Pollo gaat mee? Nee die woont nu bij de moeder van een goede vriend. Ik vertelde al dat ik Pollo in een opwelling heb teruggekocht. Ik ben veel van huis. Pollo kan niet goed alleen zijn. Hij heeft het nu beter dan bij mij.

U behoort tot de beste biljarters ter wereld. Kunt u van de sport leven? Of heeft u er een baan naast? Ik verdien er een leuke boterham mee, maar het is geen vetpot. In het verleden werkte ik parttime in Kerkrade, maar toen mijn contract niet werd verlengd, besloot ik voor mijzelf te beginnen. Ik speel professioneel biljart en geef biljartles. Op dit moment heeft mijn biljartschool ruim twintig leerlingen. In café De Kuul in Huissen staan twee kleine tafels waar ik terecht kan. En binnenkort komt daar ook een grote tafel te staan waar ik altijd kan oefenen. De meeste grote tafels in de regio zijn namelijk vaak bezet. Ik merk dat ik een lichte trainingsachterstand heb.

Biljarten is net als de duivensport en postzegels verzamelen een hobby voor ouderen. Een uitstervend fenomeen, toch? U bent nu bijna 40 jaar. Wat doet u over tien jaar? Een goede vraag. Die vraag houdt mij zelf ook bezig. Ik wil het liefste tot mijn pensioen biljarten en les geven. Maar de biljartsport heeft last van vergrijzing. Dat ben ik met je eens. Net als veel andere sporten trouwens. De jeugd kruipt massaal achter de spelcomputer.

Dus moet u straks iets anders gaan doen om de kost te verdienen. Dat weet ik niet. Er zijn ook kansen. Zo heeft Ziggo recent een contract afgesloten met de biljartbond en zijn grote toernooien binnenkort op de televisie te zien. Hopelijk trekt dat weer sponsoren aan die geld in de biljartsport willen steken. Wat we nu ook zien; in Zuid-Korea is biljarten erg populair. Diverse Europese biljarters hebben recent een goed contract getekend en ik hoop natuurlijk dat het enthousiasme daar overwaait naar Europa.

Zuid-Korea, zou dat niets voor u zijn? Daar overval je mij mee. Ik voel mij thuis in de Betuwe, samen met Daisy. Wij hebben een zware periode achter de rug en willen hier iets opbouwen. Wij willen graag een kindje, maar het is drie keer misgegaan tijdens de zwangerschap. Mijn zesde Europese titel draag ik op aan haar.

Tekst: Pim Roelofs